2014. március 3., hétfő

Jog az erőszakmentes gyermekkorhoz - Mobillal az erőszak ellen

Az UNICEF Magyar Bizottság a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, ami erőszak helyzetekben azonnali segítséget nyújt a gyermekeknek. Ha a bántanak, vagy veszélyben vagy, egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz, vagy elküldheted GPS koordinátáidat. Az alkalmazás segítségével tanácsot kérhetsz arra is, mit mondj, vagy mit tegyél, ha erőszak ért, vagy segíteni szeretnél valakit, akit erőszak ért.

A gyermekekkel szembeni erőszak mindenhol ott van. Csak nem vesszük észre, vagy nem akarjuk észrevenni. A gyermekbántalmazás legtöbbször zárt ajtók mögött zajlik, és rejtve marad. Láthatatlan. Pedig mindannyiunk közös ügye, hogy ez ne maradjon így.

Az UNICEF hisz abban, hogy mindenkinek joga van az erőszakmentes gyermekkorhoz. Hisz abban is, hogy minden gyermeket megillet a védelem a fizikai, az érzelmi, a szexuális erőszaktól és az elhanyagolástól. A gyermekbántalmazás teljes mértékben megelőzhető! Az UNICEF globális kampányának - amihez 2013 szeptemberében az UNICEF Magyar Bizottság is csatlakozott - az a célja, hogy álljunk ki a gyermekkel szembeni erőszak ellen. 

Tegyük láthatóvá a láthatatlant, és mondjuk ki: az erőszak elfogadhatatlan! A HelpAPP mobil alkalmazás segít az erőszak helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, pánik gomb, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat, rátanulhatnak a konfliktusrendezés pozitív technikáira.

Az UNICEF Magyar Bizottság azért fejlesztette ki a HelpAPP-et, mert a 21. század gyermekei a digitális világ gyermekei. A legnagyobb természetességgel használják a mobiltelefonokat, számítógépeket, internetet. Ha segíteni akarunk nekik, azt a nyelvet kell megtanulnunk, amit ők beszélnek. Azokat az eszközöket kell használnunk, amelyeket ők használnak.

Kapcsolódó linkek:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése