2011. december 7., szerda

IV. Kunhegyesi Rózsakert Kupa

2011. december 5-én sikeresen lezajlott a IV. Kunhegyesi Rózsakert Kupa a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. A verseny 2008 decemberében került először megrendezésre, azzal a céllal, hogy segítsék a vendéglátást oktató szakiskolákban tanuló diákok szakmai tudásának fejlődését, felkészülését az előttük álló szakmunkásvizsgára a következő kategóriákban: cukrász, szakács és pincér.

A névválasztás tükrözi az akkor még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium által üzemeltetett tancukrászda nevét. Az első elküldött versenykiírásokon még Kunhegyesi Beigli Fesztivál név szerepelt. Viszont már az első versenyen - ami 2008. december 6-án volt - a díjazottak már Rózsakert Kupás érmekkel tértek haza otthonaikba. A Beigli Fesztiválból annyi maradt meg, hogy a cukrászoknak minden évben a versenymunkák között szerepel kötelező elemként. Utalva ezzel is a karácsony előtti időszakra, amikor is a cukrászok ebből a híres süteményből nagy mennyiségben készítenek.

Az első két rendezvény még az iskola falain belül került megrendezésre, a tantermekben, valamint a folyosókon. A 2010-es évben elkészült az iskola tornacsarnoka, ami megfelelő nagyságú egy ilyen színvonalas verseny lebonyolításához.

Az eddigi versenyeken mintegy 13 – 15 iskola versenyzői mérettettek meg, az ország különböző részeiről: Hajdúszoboszló, Jászapáti, Heves, Cegléd, Kenderes, Debrecen, Miskolc, Kisújszállás, Örkény, Szolnok, Gyula, Kecskemét, Szarvas, Mezőtúr, Eger, Budapest, Mosonmagyaróvár, Kunhegyes.

A versenyre jelentkezők száma évről évre növekszik, ami a mai nehéz gazdasági helyzetben pozitív dolog. Évről-évre olyan szakemberek vállaltak szerepet a zsűriben, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában is elismert személyek:

  • Nagy István: Aranykoszorús vendéglős, Schintta-díjas éttermi mester, Nagykőrösről
  • Boros László: Venesz-díjas mesterszakács a debreceni Belga étterem és Söröző konyhafőnöke. A gasztronómia követe.
  • Kőrössy Kálmán: Venesz-díjas mesterszakács a Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke, Lillafüred.
  • Erdős Hanna: olimpiai és világbajnok mestercukrász.
  • Horváth Ferenc: mesterfelszolgáló, mesterszakács a kisújszállási Horváth kert vendéglő tulajdonosa.
  • Balogh Attila: mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászat vezetője.
  • Gaál Zoltán: mesterfelszolgáló, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft ügyvezetője.


A versenyeken minden indulót értékel a zsűri pontozásos rendszer alapján. Ezért van az, hogy bizonyos fajta éremből több is kiosztásra kerül az adott napon. Évente változó hogy melyik szakmában mennyi érem kerül kiosztásra. A 2011-es évben a pincér szakma volt az, amelyik a legtöbb érmet kapta, a látványos és színvonalas munkájára. Ez előző években a cukrászok és a szakácsok voltak azok, akik jobban teljesítettek.

A szervezők a második rendezvénytől kezdődően meghirdették az iskolák között az úgynevezett Rózsakert Vándorkupát. A Vándorkupa számításának menete: a kapott érmeket átváltják pontokra, majd egy képlet segítségével a legmagasabb pontszámot elérő iskola birtokolja a kupát a következő versenyig.

A Rózsakert vándorkupát 3 egymást követő évben a hajdúszoboszlói Bocskai István Szakképző Iskola csapata nyerte.

2011-ben, a IV. Rózsakert Kupán az alábbi iskolák indultak:

  • Bocskai István Szakképző Iskola, Hajdúszoboszló
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Jászapáti
  • Eötvös József Középiskola, Heves
  • Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Cegléd
  • Kenderesi Szakiskola, Középiskola és Kollégium, Kenderes
  • Haller János Általános, Szakközép és Szakiskola, Mosonmagyaróvár
  • Illéssy Sándor Szakközép és Szakiskola, Kisújszállás
  • Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium, Szolnok
  • Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium, Debrecen
  • Vajda Péter Intézmény, Szarvas
  • Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc
  • Göndöcs Benedek Középiskola Szakiskola és Kollégium, Gyula
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kunhegyes

A rendezvény ideje alatt, - amíg a zsűri értékelte a munkákat - különböző programokkal várták az ide érkező iskolák képviselőit. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve szakmai konferenciát rendeztek az éppen aktuális oktatási kérdésekről. Borkóstolót, borbemutatót tartott Kisari István úr a Duna Borrégió Szőlészetek és Borászok Egyesületének titkára.

A rendezvény természetesen a lakosság felé is nyitott volt. A kiállított gasztronómiai munkák mellet, karamell és marcipán bemutatót tartottak a versenyt szervező iskola tanulói. Ezen kívül volt zöldségszobrász bemutató, egészség sarok, kávékóstoló. A gyerekekhez pedig a Mikulás érkezett…

A rendezvény sikeres lebonyolítását, a szakképzésben tanulók tudásának fejlődését évek óta támogatja a Szakképzésért Alapítványnak, valamint Kunhegyes város vállalkozói, valamint országos szintű cégek.

…. és a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt, energiát nem sajnálva a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

A versenyről fényképek találhatók a Facebook közösségi oldalon Kunhegyesi Rózsakert Kupa néven.

Az összefoglaló Tóth László cukrász szakoktató, a rendezvény szervezője által készített beszámoló alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése