2011. december 2., péntek

A siker kulcsa - A jó DÖKös csapat


A sikeres csapatépítés alapja egy jól szervezett csapatépítő tréning. Bizonyított tény, hogy a csapatmunka nagyban szerepet játszik egy közösség sikerességének fokozásában. Sokat jelenthet a tagok tudása, felkészültsége, azonban a hatékonyság megsokszorozódik, ha az egyes emberek a csapatépítés folyamatában csapattá érnek, és egymást segítve, kreatív hangulatban tevékenykednek a közösség sikerének érdekében.
Ehhez járul hozzá a csapatépítő tréning.
Mi a csapatépítés, a csapatépítő tréning célja?

A csapatépítés, csapatépítő tréning célja, hogy segítsen felfedezni, kifejleszteni és hasznosítani a csapattagok alvó és kihasználatlan képességeit, amelyek a továbbiakban segíteni fogják a csapatot rejtett lehetőségeik feltárásában.

A csapatépítő csoport munka azokat a tulajdonságokat fejleszti, amelyek elengedhetetlenek a sikeres munkához és a kiegyensúlyozott életviteléhez:
§ önismeret,§ emberismeret,§ magabiztosság,§ optimizmus,§ felelősség- és kockázatvállalás,§ függetlenség,§ önzetlenség,§ teherbírás,§ tolerancia,§ becsvágy,§ beleérző képesség.
Mi történik a csapatépítő tréningen?

A tréningen a résztvevőknek különböző gyakorlatokat kell megoldaniuk, mesterségesen létrehozott stressz helyzetekben.

A nehézséget legtöbb esetben az egyének komfortzónájának átlépése jelenti.

Minden egyes feladat elvégzése után, a friss élményre alapozva a trénerek segítségével – akik mint moderátorok tevékenykednek – történik a tapasztalatok feldolgozása, átültetése a mindennapi élet területeire.
Mi várható a csapatépítő tréning végére a résztvevőktől?

Reálisabbá válik az önértékelésük, nő az együttműködési készségük és tolerancia szintjük. .

A csapatépítő tréningeket évtizedek óta alkalmazzák sikerrel és nagy hatékonysággal.
A csapatmunka erősítését, a készség- és tudásfejlesztést szolgálják a tréningek. Segítik a kommunikációt, konfliktuskezelést, a problémamegoldást és a team munka hatékonyságát.
Viszont ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma intézmény sem. Ezt figyelembe véve, az adott csapatnak az egyedi igényeit kell, hogy kiszolgálja a tréning.
Ízelítőül két gyakorlat:
Cipőkötés
A játék célja: Az együttműködési és a kommunikációs készség fejlesztése.
Játékidő: 10 perc
Kellék: cipőfűzős cipő
A játék menete:
A játékosok párban állnak. A párok tegyék hátra a bal kezüket, s csak a jobb kezüket használják. A feladatuk az, hogy bekössenek egy cipőt masnira.
A játék lezárása:
A játék végén az értékelésénél beszélgethetünk a feladat nehézségéről, az együttműködésről, a kommunikációról, a konfliktusokról és azok megoldásáról.
Lehetséges továbbfejlesztések, variációk:
· A pár egyik tagja a jobb kezét, a másik tagja a bal kezét használja
· ha többen játsszák, körbe is állhatnak. A jobb kezünkkel a jobb szomszédunkkal, bal kezünkkel a bal szomszédunkkal dolgozunk és próbáljuk a cipőket bekötni.
Zenedoboz
A játék célja: Az együttműködési és a kommunikációs készség, valamint a problémamegoldó gondolkodás fejlesztése.
Játékidő: 20 perc
A játék menete: A játékvezető ismerteti a történetet, miszerint van egy zenedobozunk, s egy meghatározott szabály szerint bizonyos dolgok beleférnek, bizonyos dolgok pedig nem. A játékosok feladata kitalálni ezt a szabályt. Felváltva egyenként megneveznek dolgokat, s a játékvezető megmondja, hogy ez belefér a dobozba, vagy sem.
Például:
Kérdés: A szekrény belefér?
Válasz: Nem.
Kérdés: A lámpa belefér?
Válasz: Igen.
A sokadik kérdés után a játékosok rájönnek, hogy bizonyos szótagkezdetekről van szó, s nem tartalmi kapcsolatokat kell keresni. A zenedobozba ez esetben a szolmizációs hangsor hagjaival (dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti) kezdődő szavak férnek bele.
Ha sok idő eltelt, s a résztvevők még nem találtak a zenedobozba tartozó dolgokat, akkor segítsünk egy picit. A játék elején kérjük meg a játékosokat, hogy aki rájött a szabályra, azzal segítse a társait, hogy mond olyan dolgokat, amik megfelelnek a szabálynak.
Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: Találjanak ki ők is szabályokat és adjanak nevet a játéknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése