2014. január 26., vasárnap

Újabb törvénymódosítások a gyermekek védelmében

Néhány fontos elem a decemberben elfogadott és fokozatosan hatályba lépő szabályváltozások közül:

Nem kerülhet gyermek felügyeletével kapcsolatos munkakörbe az, aki korábban gyermek sérelmére követett el bűncselekményt, ez ugyanis bekerül az erkölcsi bizonyítványba és aki fel akarja őt venni, az ezt látni, tudni fogja.

Bevezetésre kerül a "megelőző pártfogás": azoknak, akik maguk is bűncselekmények elkövetői, még a büntetőeljárást megelőzően egy, a gyermekvédelemben és a jogban is jártas szakember személyre szabott megelőző programot ajánl. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a pártfogó a gyermekkel és a gyámhatósággal együttműködve figyelemmel kísérje a hatóság által meghatározott magatartási szabályok betartását.

Az internetszolgáltatók kötelesek lesznek megfelelő ingyenes szűrőszoftvereket a felhasználók rendelkezésére bocsátani, ennek eredményeképpen továbbá szűrhetővé válnak azok az internet-tartalmak, amelyekhez a gyermekek hozzáférnek. A nyilvános könyvtárakban és köznevelési intézményekben kötelező lesz használni olyan szűrőszoftvereket, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra káros tartalmakhoz az iskolákban és a könyvtárakban sem. Az internetes szolgáltatók kötelesek lesznek a kiskorúak védelmét lehetővé tevő szoftverekről közérdekű tájékoztatókat összeállítani, közzétenni és erről tájékoztatás adni. A szolgáltatók kötelesek lesznek emellett a szoftver ingyenes letöltését is biztosítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése