2014. május 26., hétfő

Új online nemzetközi egyetemi rangsor

Új nemzetközi egyetemi rangsor kezdte meg működését: a U-Multirank, amely világszerte több mint 850 felsőoktatási intézmény teljesítmény-értékelését teszi lehetővé. A U-Multirank a jelenleg használatos rangsorokhoz képest több tényezőt vesz figyelembe, így részletesebb és személyre szabható rangsorlisták jöhetnek létre. Segítségével a diákok sokkal tudatosabb döntést hozhatnak felsőoktatási tanulmányaikról, míg a szakemberek az egyetemek teljesítményéről kaphatnak pontosabb képet.
Az eddig használt nemzetközi felsőoktatási rangsorok főleg a kutatási eredményekre fókuszáltak, a U-Multirank azonban öt kulcsterület alapján állítja össze a listát:
  • Kutatási eredmények
  • A tanítás és tanulás színvonala
  • Nemzetköziesedés
  • Tudástranszfer (partnerségek cégekkel és start-upokkal)
  • Regionális beágyazottság
Emellett a U-Multirank a részt vevő egyetemek 60 000 diákjának véleményét is figyelembe veszi.
Az új online eszköz értékeli egyrészt az egyetemek általános teljesítményét, másrészt a kiválasztott akadémiai területek szerinti rangsorokat is elérhetővé tesz: 2014-ben az üzleti tanulmányok, villamosmérnök, gépész és fizika tudományterületek lesznek fókuszban, míg 2015-ben a pszichológia, számítástechnika és orvostudomány területe. A felsőoktatási intézményeket 30 különböző indikátor figyelembevételével vizsgálják, ez alapján kerül az intézmény teljesítménye egy öt fokozatú skálán (E - gyenge, A - nagyon jó) besorolásra.

A U-Multirank elérhető itt: u-multirank.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése