2014. május 5., hétfő

Új teszttel mérik fel szeptembertől a diákok fittségét

A diákok fizikai állapotának felmérése a testnevelés órákon 2013-tól kötelező, de eddig a tanárokra bízták, hogy milyen módszert használnak, az Oktatási Hivatal csak ajánlott néhányat, például a Cooper-tesztet, a Hungarofitet és az Eurofitet. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a közelmúltban kidolgozott egy új mérési rendszert, amit ezentúl egységesen kell használni minden iskolában, már a szeptemberben kezdődő tanévben ezzel mérik a gyerekek fittségét.

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet (NETFIT®) a Magyar Diáksport Szövetség pályázati úton (TÁMOP-3.1.13 kódjelű kiemelt pályázati felhívás) elnyert, döntően uniós forrásból dolgozta ki, amelyben az összes általános és középiskolás fittségét és fizikai állapotát tesztelik majd az 1-4. osztály kivételével.

Több iskolában már a 2014/2015-ös tanévben NETFIT-tel mérhetik fel a diákok fittségét, de addig nem teszik kötelezővé a tesztet, amíg az összes intézmény nem kapja meg a felméréshez szükséges eszközcsomagot és az adatok feldolgozására szolgáló informatikai hátteret. A pedagógusok továbbképzése idén februárban már elindult, eddig csaknem kétezer tanárt és tanítót képzett ki az MDSZ, összesen 7200 pedagógusnak biztosít ingyenes képzési lehetőséget a jelenleg futó TÁMOP-program, ahol elsajátíthatják a tesztelés módszertanát.

A tanulók eredményeik alapján személyre szabott diagnosztikus jellegű értékelést kapnak saját fittségi állapotukról, amelyhez a szülők is hozzáférhetnek, valamint online elérhető, országos adatbázisban is összegyűjtik a kiértékelt adatokat.

További információk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése