2013. március 4., hétfő

Családi FELFEDEZŐ tábor óvodásoknak, kisiskolásoknak és szüleiknek



A víz, az olaj vagy egy kőzetdarab nem azonos sűrűségű. Ha azonos térfogatú is a víz, az olaj, vagy a kőzet, nem azonos a súlyuk.
 
Hideg víz, meleg víz
Szükséges eszközök:
- 1 üvegtál
- 1 kő
- fél dl olaj
- 2 üvegpohár
- hideg víz
- meleg víz
- ételfesték (minél erősebb színű)
 
A kísérlet:

1. Tegyél a vízzel teli tálba olajat és egy kavicsot.
2. Látjuk, hogy az olaj a víz színén úszik, ez azt jelenti, hogy az olaj kevésbé sűrű, mint a víz. A kavics lesüllyed, ez azt jelenti: a kavics sűrűbb a víznél. A sűrűség a hőmérséklettől függően változik.
3. Egy pohár hideg vízre önts óvatosan színes meleg vizet. Láthatod, hogy a meleg víz fölül marad, mert nem olyan sűrű, mint a hideg réteg.
4. Most végezd el ezt fordítva: színes hideg vizet önts egy pohárba, amelyben meleg víz van.

Láthatod, hogy a hideg, sűrűbb víz lesüllyed a pohár fenekére.
Forrás: Első LAROUSSE könyvem a környezetről (Officina Junior)

Hasonló kísérletekkel, megfigyelésekkel teli családi tábor 2013-ban július 16-21 között lesz Tatán. Olvass róla bővebben ide kattintva!

6 nap egyedi és különleges program, melyet csoportbontásban, tematikus napokon élvezhetnek a részvevő CSALÁDOK. Kikapcsolódásukat pedagógusok, művelődésszervezők segítik. Ez azt jelenti, hogy délelőtt 9-12-ig és délután 15-18 óráig a pedagógusok felügyelik és foglalkoznak a gyerekekkel, ugyanúgy, mint egy óvodában vagy iskolában. Ez idő alatt a szülők saját döntésük alapján részt vehetnek ezeken a foglalkozáson a gyermekükkel együtt, vagy részt vehetnek alternatív felnőtteknek szervezett programokon, illetve egyénileg is elfoglalhatják magukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése