2013. május 4., szombat

AZ UNICEF Magyar Bizottság jelentése a magyar gyerekek jóllétéről



Gondoltál már arra, hogy vannak a körülötted élő gyerekek? Vajon hányan kapják meg mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy egészségesek legyenek, tanulhassanak, vagy egyszerűen csak vidámak legyenek? Hogyan élik a magyar gyerekek hétköznapjaikat, mit esznek, mit csinálnak szabadidejükben? Milyen körülmények között tanulnak, milyen lehetőségeik vannak arra, hogy más gyerekekkel együtt legyenek? Egyáltalán, hogyan élhetnének jobb életet? 



Mi, az UNICEF Magyar Bizottsága, is kíváncsiak voltunk ezekre, ezért felhívtunk 1022 családot szerte az országban, és megkérdeztük őket például, hogy vannak-e a gyerekeknek könyveik, vagy biciklijük. Esznek-e minden nap húst és friss zöldséget, gyümölcsöt. Tudni szerettük volna, hogy vannak-e új ruháik, cipőik, és hogy el szoktak-e utazni iskolai táborba, vagy nyaralni. Érdekelt minket, hogy megünneplik-e a szülinapokat, és más különleges alkalmakat, vagy át szoktak-e menni a gyerekekhez a barátaik játszani.


Mire jutottunk?

 Azt tapasztaltuk, hogy csak minden második gyereknek állnak rendelkezésére mindazok a feltételek, amik ahhoz kellenek, hogy egy gyerek jólléte biztosított legyen. A gyerekek több mint harmada nem tud elutazni nyaralni, és közel harmada nem tud zenét tanulni, vagy sportolni. Majd’ minden ötödik gyerek nem tud részt venni fizetős iskolai programokban. Öt gyerekből egynek nincs új ruhája, és tíz gyerekből egy nem tud minden nap húst enni.


De nem csak a pénz számít…

 Fontos, hogy a gyerekeket szeressék, figyeljenek rájuk és tiszteljék őket, és ők így érezzenek egymás iránt. Fontos, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű és minőségi időt tölthessenek el a barátaikkal, ismerőseikkel. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy mindent megkapjanak az egészséges fejlődéshez, és a tehetségük megtapasztalásához.


 Mit lehet tenni azért, hogy minden gyereknek jobb legyen?

 Először is, el kell fogadnunk egymást. Vannak gyerekek, akiknek sokkal több játék és lehetőség jut, másoknak sajnos kevesebb. Ezekről a különbségekről nem tehetünk, de a gyerekek és a szüleik is segíthetnek abban, hogy ezek a különbségek csökkenjenek.

 Ahhoz, hogy több gyerek legyen jól, sokat kell tennünk egymásért. A szülők sokat tehetnek például azzal, ha mások gyerekeire, vagy a gyerekeik barátaira is odafigyelnek, és ahol tudják, támogatják a többi gyereket is- például közös ünnepségeket rendeznek, vagy segítik azokat, akik különben nem tudnának eljönni az osztálykirándulásra.  De sokat tehettek ti is. Másoknak is vigyetek gyümölcsöt, hozzatok létre osztálykönyvtárat, adjátok tovább régi játékaitokat!



Mit teszünk mi?

 Mi, az UNICEF Magyar Bizottsága, azon dolgozunk, hogy minél több gyerek legyen jól. Beszélünk azokkal a döntéshozókkal, akik segíteni tudnak abban, hogy egy jobb világban élhessünk. Ha mindannyian jobban odafigyelünk egymásra, egy jobb világban élhetünk.


Te is tehetsz azért, hogy a magyar gyerekek jól legyenek! Gondold végig! Vedd észre! Akarj segíteni!  


Ha többet szeretnél megtudni: www.unicef.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése