2013. május 27., hétfő

Országos kompetenciamérés

2013. május 29-én, szerdán az ország szinte összes iskolájában (összesen 2791 iskola 3632 telephelyén) a 6., a 8. és a 10. évfolyamon a tanulók a szokásos tanítás helyett az országos mérés feladatlapjait írják meg.
A mérés – a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve – az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező, így 278 165 diák vesz részt (a 6. évfolyamon 93 550, a 8. évfolyamon 89 747, a 10. évfolyamon 94 868 fő).
 
Az Országos kompetenciamérés rendszerének a tanulók képességeit mérő tesztek mellett fontos – és elsősorban a részt vevő tanulók szüleit érintő – részét képezik a tanulók szociokulturális hátterét felmérő Tanulói kérdőívek.

A mérés megírása előtt vagy azt követően a tanulók kézhez kapják a Tanulói kérdőívet. A kérdőívben a tanulók szociokulturális hátteréről szerepelnek kérdések. A legjobb, ha a tanulók a kérdőíveket szüleikkel együtt töltik ki, hiszen a legtöbb kérdés a család egészét érinti. A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos, ám a tanulók és szüleik számára önkéntes. 

A Tanulói kérdőív kérdéseire adott válaszokat az érintettek (szülők, tanulók) hozzájárulása nélkül az iskola nem ismerheti meg, azokat nem kezelheti! A kitöltött tanulói kérdőívek kezelésének szabályaira az Oktatási Hivatal külön levélben is felhívja az iskolák figyelmét. 
 
A Tanulói kérdőívek adataiból képzett, a tanulóközösség szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével összehasonlíthatóvá válik az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák teljesítménye. Így pl. azon iskolák rendkívül értékes pedagógiai munkája is megmutatkozhat, amelyek nem a legjobb körülmények között élő, legtehetségesebb tanulókkal foglalkoznak.

A mérési rendszerről az Oktatási Hivatal részletes tájékoztatója a www.oktatas.hu weboldalon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése