2013. január 24., csütörtök

Hon- és népismereti verseny középiskolások számára

A Pécsi Tudományegyetem BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéke hon- és népismereti versenyt hirdet középiskolások 3 fős, 9-11. évfolyamos csapatai számára.
 
A vetélkedő kétfordulós: egy otthon elkészítendő pályamunkából és egy szóbeli vetélkedőből áll.

Az első fordulóban benyújtandó pályamunkákat az alábbi két témakör egyikében várják:
 
Csoportokban élünk: Egy, a közvetlen környezetünkben található csoport bemutatása: vallási közösség (plébánia, imaközösség stb.), szubkultúra (punkok, emósok stb.), rajongói közösség (fradisták, anime rajongók, stb.) etnikai csoport (horvátok, cigányok stb.), társadalmi mozgalom (környezetvédő vagy faluszépítő közösségek, cserkészet stb.). Mi jellemzi ezt a közösséget, milyen kapcsolatok fűzik össze a tagokat, milyen gondolatok tartják őket össze, milyen szokások jellemzik őket, miben mások, mint más közösségek, csoportok?

Tájban élünk: A Kárpát-medence egy tájának, vagy településének (falu, város, városrész) és az ott élő emberek jelenkori vagy múltbéli életének, életmódjának (gazdálkodásuk, gazdasági életük, környezethasználatuk, társadalmi viszonyaik, szokásaik, művészetük stb.) a bemutatása saját tapasztalatok (gyűjtések) és/vagy archív anyagok (régi iratok, fotók stb.) révén.

E két témakiírás csupán támpontokat, ötleteket ad a pályamű elkészítéséhez, a témakörökön belül mindenki maga választhatja meg a bemutatás szempontjait, hangsúlyait.

Választható műfajok: esszé, fotóesszé, filmesszé

A pályamunkák beadási határideje: 2013. március 15.

A második fordulón a pályamunkán elért eredménytől függetlenül minden csapat részt vehet, a csapatok a pályamunkával elért pontszámot magukkal hozzák. A második fordulóval kapcsolatos részletes tudnivalókról a csapatokat a beadási határidő után elektronikus levélben értesítik.
A verseny:
Helye és ideje: Zengővárkony, 2013. április 13. délelőtt. A résztvevők a Tanszék vendégei lesznek (ételt és italt biztosítunk), az útiköltség és a szállásdíj térítését nem tudják vállalni.

Felépítése: egy ismereti és egy kreativitást, ügyességet igénylő, szórakoztató részből áll.

A vetélkedő résztvevőit a Tanszék hallgatói és oktatói extra programokkal látják vendégül (ládafestés, múzeum és templom megtekintése, kirándulás a gesztenyésben)

Kapcsolattartó (bármilyen ügyes-bajos kérdés esetén): Máté Gábor: mate.gabor@pte.hu
 
Részletek

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése