2013. január 24., csütörtök

„Közös Jövőnk” környezetvédelmi verseny



A Magyar Műhely ÁMK a Széchenyi István Egyetem közreműködésével környezetvédelmi versenyt hirdet általános iskolák, 6 vagy 8 osztályos gimnáziumok 13-14 éves tanulói, azaz 7-8. évfolyamos tanulók részére.

Minden nevező csapat eljuthat a III. fordulóig, ha az első kettőt lelkiismeretesen, gondosan teljesíti. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy az internetről „összeollózott” dolgozatokat nem tekintik lelkiismeretes munkának. Amennyiben SNI tanulókból álló csoport is jelentkezik a versenyre, biztosítják számukra a többlet időkeretet a feladatok megoldása során, az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében.

I. forduló: A versenyre benevezett csapatok (4 fős) egy feladatlapot kapnak, amelyek a mm_amk@vipmail.hu, gaboda@gmail.com e-mailcímekről kérhetők. Ezt kitöltve határidőre, 2013. február 22-ig vissza kell küldeniük.

II. forduló: A csapatok kapnak egy kifejtős kérdést, melyet írásban, előadásszerűen ki kell dolgozniuk és postai úton visszaküldeniük. Meg kell tervezniük továbbá, hogy ezt szóban előadva, hogyan szemléltetnék. A szemléltető anyagot a III. fordulóra el is kell készíteni. Kifejtős téma: „Ökobarát iskola - ahogy mi látjuk”
 Beküldési határidő: 2013. március 22.

A kiselőadást mind kézzel írva (szépírással), mind gépelve be lehet nyújtani. Egyik megoldás sem jelent előnyt. Kézírással 5-6 oldalas, gépírással 4-5 oldalas (12-es betűméret, 1,5 sorköz) szöveges munkát várnak, mely magyarázó rajzokkal, képekkel kiegészíthető.

Segítő szempontok:
- Saját iskola vagy egy elképzelt, fiktív ökoiskola bemutatása
- Környezettudatos magatartás az iskola mindennapjaiban
- Környezetbarát szempontok jellemzése: közlekedés, hulladékgyűjtés, energiaellátás…
- Egyéb tetszőleges szempontok
Nem kell minden szempontot kifejteni. A lényeg, hogy a kifejtés kerek, egész, jól felépített legyen. A szempontok csak segítségül szolgálnak.

Előnyben részesülnek azok a csapatok, akik igyekeznek a legtöbb „terminus technicus”- t magyar kifejezéssel, körülírással helyettesíteni, s az idegen szót csak utána, esetleg zárójelbe téve írják, vagy a dolgozatot olyan „kislexikon”-nal ellátva adják be, mely tartalmazza a szómagyarázatokat.

III. forduló: A verseny utolsó fordulója a Magyar Műhely ÁMK épületében lesz. Részei: kifejtős kérdés előadása, feladatok írásban és szóban az előre megadott témákból: Fertő-Hanság Nemzeti Park, vízszennyezés, ökoturizmus, tudatos vásárlás. A négy témakört a csapat 4 tagja megoszthatja, így könnyebb a felkészülés.
Időpontja: 2013. április 27.

Jelentkezés az I. forduló visszaküldésével történik postai úton vagy a következő e-mail címekre: mm_amk@vipmail.hu, gaboda@gmail.com , Finszter- Boda Gabriella Magyar Műhely ÁMK 9097 Mezőörs, Fő u. 64. 
Jelentkezéskor fel kell tüntetni az iskola nevét, címét, a felkészítő pedagógus nevét, szakját, a csapat nevét, a tagok névsorát, az évfolyamuk számát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése